tisdag 28 augusti 2012

Luke Rhinehart - Tärningsspelaren

"Tärningspelaren (The Dice Man) är en bok publicerad 1971 av George Cockcroft, under pseudonymen Luke Rhinehart. Den handlar om hur psykiatrikern Luke Rhinehart börjar fatta alla sina beslut genom tärningsslag. Boken är känd för att vara kontroversiell, med ett starkt anti-psykiatriskt tema, och för sin skildring av livssynen under det tidiga 1970-talet.
Boken har fått stark kritik på grund av dess lättsamma inställning till många kontroversiella frågor, till exempel våldtäkt, mord och sexuell utlevnad. Den första upplagan hade undertiteln "Den här boken kan förändra ditt liv" på omslaget, och den blev snart en modern kultklassiker som tryckts i många upplagor. Boken blev inte en lika stor succé i hemlandet USA som i Storbritannien och Skandinavien.
"

Författaren har gett ut ytterligare tre böcker på samma tema: The Search for the Dice Man, Adventures of Wim och Book of the Die. Dessa har inte översatts till svenska.

En "självbiografi" i sann gonzo-anda som bland annat inkluderar droger, våld och sex.
Hela boken kan enkelt beskrivas såhär: Inför varje beslut som ska tas ger man tärningen sex olika alternativ att välja mellan och ett av alternativen ska vara obehagligt, det alternativ tärningen ger måste följas och boken beskriver Rhineharts (och i viss mån andras, men då blir det inga djupa analyser) olika alternativ och konsekvenser av detta.

Jag vet från början inte om jag ska ta den på allvar för i början känns den relativt seriös och verklighetstrogen (den beskriver trots allt skeenden/miljöer/bakgrunder under LSDns glansdagar), men allt eftersom tärningen ges märkligare och absurdare förslag att välja mellan får jag verkligen hoppas att det är ren fiktion.
Lite intressant är den, och den väcker en nyfikenhet efter varje kapitel och jag vill veta vad för konstiga alternativ som ska dyka upp inför nästa val.
En av de märkligaste böckerna jag läst, och även om den inte tillhör nån av de bästa måste jag nog rekommendera den, den är ovanlig och en smula tankeväckande, och förklarar kanske en del märkliga beslut och handlande man ser omkring sig...

Inga kommentarer: