fredag 27 november 2015

Valparaiso

Första stoppet i Valparaiso var Pablo Neruda museum, ett mycket intressant hus han bodde i under sina sista levnadsår. Det var fem våningar högt med ett eller två rum på varje våning. Huset länsades och förstördes dagarna efter Pinochets kupp (Naruda var då död), men restaurerades och gjordes till ett minnesmärke för ca 40 år sen.
"Pablo Neruda, född Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basualto 12 juli 1904 i Parral, Chile, död 23 september 1973 i Santiago, Chile, var en chilensk poet, författare, diplomat och politiker."
År 1971 erhöll Neruda Nobelpriset i litteratur, något som var kontroversiellt på grund av hans politiska aktivitet. Den colombianske romanförfattaren Gabriel García Márquez kallade honom en gång för "den störste av 1900-talets poeter på alla språk"
På kvällen irrade vi runt efter en restaurang och hamnade på en kulturklubb i tre våningar inkl barer, restaurang, lektionssalar och väggarna var täckta med affischer med kända musiker som Louis Armstrong och Beatles, men även kommunistisk propaganda med bilder på Lenin och Che Guevara. Det var nästan som ett museum. Det verkade vara väldigt inhemskt, men ingen misstyckte att vi gick omkring och tittade nyfiket...
Det blev ingen mat, så efter fortsatt vanding på stan utan att hitta nåt som föll i smaken hamnade vi till slut på hotellet där vi tog en macka och en öl, gott det med...


 

Inga kommentarer: