lördag 3 april 2010

Valerio Massimo Manfredi - Alexander-trilogin

Trilogin Alexander består av delarna Ödets son, Ammons spådom och Vid världens ände, och bildar underlag till den storfilm om Alexander som producerats av Dino De Laurentiis, regisserats av Baz Luhrmann och där Leonardo DiCaprio spelar Alexander.

Ödets son
"I
den första delen i romantrilogin om Alexander den store (356–323 f Kr), skildras de dramatiska omständigheterna kring Alexanders födelse. Hans lidelsefulla mor Olympias och hans mäktige far Filip II av Makedonien stakade tidigt ut hans bana, och hans karismatiska ledaregenskaper gjorde honom snart till den märkvärdigaste fältherre världen skådat. Vid tjugo års ålder hade han ärvt kungatronen och inledde sitt fälttåg mot det mäktiga Perserriket."



Ammons spådom (del 2)
"Myterna om Alexander den stores skönhet, bildning och begåvning är otaliga. I del två av denna mäktiga trilogi börjar han lägga under sig perserkungen Darius lydländer i Mindre Asien och Mellanöstern. Han befriar Egypten och i Siwa-oasen uttalar oraklet en ödesmättad spådom.V"




Vid världens ände
"Sedan Alexander erövrat Mellanöstern och Egypten vänder han sig nu mot perserkungen Darius kärnländer. En efter en faller Österns mytomspunna städer, Darius dödas av sina egna, Alexander utropas till världshärskare och möter sitt öde i den sköna drottning Roxane. Alexander den store (356-323 f Kr) blev kung vid 20 års ålder sedan hans far Filip av Makedonien mördats. Tre år senare hade han krossat den dåtida supermakten Perserriket och dess härskare Darius. Han var en bildskön yngling, hade en utsökt bildning som givits honom av självaste Aristoteles, och var desutom ett militärt geni. Var det möjligt att han var en vanlig dödlig människa och inte en gud?"


Valerio Massimo Manfredi, född 1943, är professor i klassisk arkeologi vid universitetet i Milano. Han har också undervisat vid universitet i USA och Frankrike och har deltagit i ett stort antal expeditioner och utgrävningar. Vid sidan av sitt akademiska författarskap har han etablerat sig som internationellt bästsäljande författare till historiska romaner. Alexandertrilogin är översatt till 24 språk och utgiven i 38 länder.

Inga kommentarer: