onsdag 6 februari 2019

Peter Englund - Stridens skönhet och sorg 1914

   Skyttegravar, taggtråd och ett ofattbart och poänglöst mänskligt lidande. Hundra år efter det första världskrigets utbrott kan vi tydligt se hur händelseutvecklingen skulle leda till en tragedi. För människorna som levde och dog i kriget, eller såg det närma sig vid horisonten, var dock bilden inte alltid lika självklar.
   Med sin bok Stridens skönhet och sorg har Peter Englund givit ett nyskapande bidrag till det första världskrigets historia. Genom att utgå från högst verkliga människoöden, i de flesta fall okända personer vars liv fallit i glömska, hittar han ett nytt sätt att skriva historia.
   Stridens skönhet och sorg 1914, som ges ut till hundraårsminnet av krigets utbrott, är första delen av fem i en kraftigt utökad utgåva. Med hjälp av ett utbyggt persongalleri - bland de 21 nya huvudpersonerna finns en tysk hemmafru, en svensk främlingslegionär, en engelsk undersköterska och en österrikisk-ungersk försäkringstjänsteman vid namn Franz Kafka - får vi följa det uppblossande storkriget på marknivå.
   Det är en skildring av kriget som upplevelse och vardag, som löfte och lögn, som berusning och mardröm och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är ett internationellt uppmärksammat experiment i historieberättande som nu fullbordas.
   Stridens skönhet och sorg 1914 innehåller ett antal nyritade kartor och unika fotografier från krigets skådeplatser. Fotografierna, varav flera är i färg, ger detaljskarpa inblickar i krigets brutala och tidvis tragikomiska vardag.

Inga kommentarer: