måndag 15 juni 2015

Matt Bondurant - The wettest county in the world (2008)

"Baserad på den sanna historien om Matt Bondurants farfar och hans två bröder, är "The wettest county in the world" en gripande berättelse om brödraskap, girighet och mord. Bröderna som gick under samlingsnamnet "The Bondurant Boys" var ett ökänt gäng av råskinn och hembrännare som smugglade sprit genom Franklin County, Virginia, under förbudstiden och åren därefter. 
Howard, den äldste brodern, stor och stark som en oxe hemsöks av de fasor han bevittnade i första världskriget. Forrest, den mellersta brodern, är hård, mytiskt oförstörbar, och en fulländad affärsman som styr med järnhand, och Jack, den yngsta, har en smak för lyx och en dröm att komma iväg från Franklin. 
White mule, white lightning, firewater, popskull, wild cat, stump whiskey, or rotgut - kalla det vad du vill, Franklin County flödade över av hembränt på 1920-talet. 
När Sherwood Anderson, journalisten och författaren till "Winesburg, Ohio", bevakade en historia där, benämnde han Franklin County "det blötaste countyt i världen". I slutet av sin karriär finner vi Anderson körandes längs dammiga röda vägar för att försöka hitta Bondurant-bröderna, pussla ihop ledtrådar som binder dem till "The Great Franklin County Moonshine Conspiracy" och bryta den tystnad som ligger över Franklin County.
Med sitt levande språk ger Matt Bondurant dessa män liv - deras mörka gärningar, sina långa tystnader, deras djupa önskningar. Hans förståelse för passion, våld, och desperation i centrum av denna värld är både hjärtskärande och magnifik."


En mycket bra bok som dessutom ligger till grund för en lika bra film, "Lawless".
Både boken och filmen rekommenderas varmt.

Inga kommentarer: