fredag 8 november 2013

Arto Paasilinna - Harens år

"Journalisten Vatanen lever i ett vakuum av tristess, alkoholism och äktenskapliga bekymmer när hans reportagebil kör på en harunge och ödet utser honom att rädda den till livet.

Med den sargade harkroppen i sina händer överväldigas Vatanen av känslor, så starka att de inte bara tränger undan hans leda och uppgivenhet utan också förmår honom att slita banden till det vardagsliv, låst av grå rutiner, som är tristessens upphov.

I en känsla av befrielse ger sig Vatanen med haren i famnen ut på en odyssé i det finska landskapet. Förenade av ett ömsesidigt beroende hamnar de i dramatiska situationer, som en förödande skogsbrand och en militärmanöver som utvecklas till dödligt allvar. Efter att ha förirrat sig över gränsen till Sovjetunionen fängslas de, och därmed blir historiens upplösning lika överraskande som hela dess förlopp.

Arto Paasilinnas roman är ett fascinerande yttre och inre äventyr, en mötesplats för psykologisk romankonst, levande naturskildring och folklig skröna. Harens år är en av de största litterära succéerna i Finland under senare år. Den har filmats och översatts till bl.a. franska, italienska och ungerska."


Som vanligt levererar Paasilinna en smårolig bok som får mig att konstant dra på smilbanden under läsningen.
Denna gång om alla äventyr Vatanen och hans nya kompis haren råkar ut för...

Inga kommentarer: